- 23 lis, 2014
Opis materiału
Opis:
Kontrolowanie
Funkcja kontrolowania polega na:
_ takim ukształtowaniu systemu procesów w organizacji, aby osiągane efekty były zgodne z założonymi celami, a w przypadku wystąpienia odchyleń – była możliwa szybka korekta i rewizja planów realizowana przez kierownictwo lub wyspecjalizowany aparat kontroli
-ustalaniu wyników i postępu działalności,
_ interpretowaniu stwierdzonych faktów i ewentualnym podejmowaniu środków niezbędnych
do eliminacji niepożądanych zjawisk powstałych w trakcie działalności
_ obejmuje bieżący nadzór wykonania zadań
_ końcowe sprawdzenie osiągnięcia celów
Rodzaje kontroli
według okresu objętego kontrolą
_ kontrola wstępna – ma charakter prewencyjny
_ kontrola bieżąca – równolegle z działaniem
_ kontrola doraźna – przeprowadzana w razie potrzeby
_ kontrola końcowa – porównanie efektów z założeniami
według występowania w procesie
_ kontrola ex post
_ kontrola ex ante
_ kontrola w trakcie procesu
według podmiotu kontroli
_ kontrola zewnętrzna
_ kontrola wewnętrzna
według zakresu kontroli
_ kontrola ogólna
_ kontrola wycinkowa
Przedmiot:
Podstawy zarządzania
Kierunek:
Finanse i rachunkowość
Rodzaj materialu:
Notatki
Wykładowca:
# brak danych #
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz