Ekonomika gospodarki żwynościowej - Sikorska-Dzięgielewska Krystyna - Notatki


  • 09 sty, 2016

Opis materiału

Opis: 
Ekonomia-(Oikos-dom, nomos-prawo)-nauka o procesach gosp., wykrywa i opisuje prawidłowości rządzące tymi procesami. Prawidłowości ekonomiczne-stale powtarzające się związki między poszczególnymi składnikami wytwarzania i świadczenia usług oraz między nimi a elementami podziału, wymiany, konsumpcji. Prawidłowości te nazywamy prawami ekonomicznymi. Prawidłowości ekonomiczne maja charakter: 1. Obiektywny-występują niezależnie od ludzkiej woli(jako całości), 2. Historyczny-występują jedynie na określonych etapach rozwoju historyczne, 3. Statystyczny-prawidłowość ujawnia się dopiero w odpowiednio dużej zbiorowości w której nie każda jednostka działa zgodnie z ogólną prawidłowością, Ekonomikę gospodarki żywnościowej-rozumiemy jako dyscyplinę należącą do szerszej grupy ekonomik szczegółowych, tzn. nauk zajmujących się badaniem stanu i rozwoju poszczególnych ważniejszych działów gospodarki narodowej. Zjawiska ekonomiczne mogą być badane w różnych przekrojach. Ujęcie mikroekonomiczne  jednostek produkujących  Mikroekonomika przedsiębiorstwa (ekonomika i organizacja) Przedmiot badań: podmiot produkcyjny Cel badań: wykrycie zasad umożliwiających optymalne wykorzystanie posiadanego zespołu czynników dla osiągniecia wysokich wyników produkcyjnych
Przedmiot: 
Ekonomika gospodarki żwynościowej
Kierunek: 
Finanse i rachunkowość
Rodzaj materialu: 
Notatki
Wykładowca: 
nie dotyczy



Nie posiadasz wystarczającej ilości punktów aby odblokować ten materiał.

Zdobądź więcej punktów. O systemie punktów przeczytasz tutaj.