- 09 sty, 2016
Opis materiału
Opis:
Ekonomia-(Oikos-dom, nomos-prawo)-nauka o procesach gosp., wykrywa i opisuje prawidłowości rządzące tymi procesami.
Prawidłowości ekonomiczne-stale powtarzające się związki między poszczególnymi składnikami wytwarzania i świadczenia usług oraz między nimi a elementami podziału, wymiany, konsumpcji. Prawidłowości te nazywamy prawami ekonomicznymi.
Prawidłowości ekonomiczne maja charakter:
1. Obiektywny-występują niezależnie od ludzkiej woli(jako całości),
2. Historyczny-występują jedynie na określonych etapach rozwoju historyczne,
3. Statystyczny-prawidłowość ujawnia się dopiero w odpowiednio dużej zbiorowości w której nie każda jednostka działa zgodnie z ogólną prawidłowością,
Ekonomikę gospodarki żywnościowej-rozumiemy jako dyscyplinę należącą do szerszej grupy ekonomik szczegółowych, tzn. nauk zajmujących się badaniem stanu i rozwoju poszczególnych ważniejszych działów gospodarki narodowej.
Zjawiska ekonomiczne mogą być badane w różnych przekrojach.
Ujęcie mikroekonomiczne  jednostek produkujących  Mikroekonomika przedsiębiorstwa (ekonomika i organizacja)
Przedmiot badań: podmiot produkcyjny
Cel badań: wykrycie zasad umożliwiających optymalne wykorzystanie posiadanego zespołu czynników dla osiągniecia wysokich wyników produkcyjnych
Przedmiot:
Ekonomika gospodarki żwynościowej
Kierunek:
Finanse i rachunkowość
Rodzaj materialu:
Notatki
Wykładowca:
nie dotyczy
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz