- 29 sty, 2018
Opis materiału
Opis:
1. Opisz syntetycznie początki światowego hotelarstwa. 2. Opisz syntetycznie początki polskiego hotelarstwa. 3. Opisz stan polskiego hotelarstwa na progu transformacji ustrojowej. 4. Scharakteryzuj rozwój ilościowy i jakościowy polskiego hotelarstwa po 1989 roku. 5. Jaka jest różnica między bazą noclegową a hotelarską? 6. Jakie rodzaje obiektów są zaliczane do bazy noclegowej, zgodnie z podziałem GUS-u. 7. Kto według Ciebie był najważniejszą postacią światowego hotelarstwa? Odpowiedź uzasadnij. 8. Kto według Ciebie był najważniejszą postacią polskiego hotelarstwa? Odpowiedź uzasadnij. 9. Jaką rolę w hotelarstwie odgrywa etyka zawodowa? Odpowiedź uzasadnij. 10. Scharakteryzuj hotel. 11. Opisz uniwersalne cechy hotelu. 12. Dokonaj podziału przedsiębiorstw hotelarskich biorąc pod uwagę kryteria: forma własności i forma prawno-organizacyjna. 13. Dokonaj podziału przedsiębiorstw hotelarskich biorąc pod uwagę kryteria: przeznaczenie i wielkość. 14. Dokonaj podziału przedsiębiorstw hotelarskich biorąc pod uwagę kryteria: standard i zasięg działania. 15. Dokonaj podziału przedsiębiorstw hotelarskich biorąc pod uwagę kryteria: sposób zintegrowania działań. 16. Dokonaj podziału przedsiębiorstw hotelarskich biorąc pod uwagę kryteria: model zarządzania, pozycja rynkowa i stosunek właścicieli do środowiska naturalnego. 17. Opisz hotele miejskie i tranzytowe. 18. Opisz hotele wypoczynkowe i kongresowe. 19. Opisz hotele uzdrowiskowe i specjalistyczne. 20. Opisz aparthotele i hotele butikowe. 21. Scharakteryzuj motele. 22. Scharakteryzuj pensjonat, dom wycieczkowy i kemping. 23. Scharakteryzuj schronisko, schronisko młodzieżowe i pole biwakowe. 24. Opisz produkt hotelarski w ujęciu wąskim i szerokim. 25. Przez pryzmat jakich aspektów możemy rozpatrywać produkt hotelowy? 26. Podaj po 5 przykładowych komponentów materialnych i niematerialnych produktu hotelarskiego. Co to jest kontinuum materialności tego produktu? 27. Co to jest usługa hotelarska i jakiego rodzaju usługi możemy wyróżnić, biorąc pod uwagę kryterium charakter zaspokajanych potrzeb? 28. Dokonaj podziału usług hotelarskich według kryterium przedmiot oddziaływania.35 Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
29. Opisz cechy produktu hotelarskiego. 30. Opisz strukturę marketingową produktu hotelarskiego. 31. Podaj przykłady produktów hotelarskich. 32. Jaka jest rola międzynarodowych organizacji hotelarskich? 33. Opisz Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji. 34. Opisz Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarzy, Restauratorów i Właścicieli Kawiarni. 35. Opisz Polskie Zrzeszenie Hoteli. 36. Opisz Polską Izbę Hotelarską. 37. Wymień czynniki rozwoju rynku hotelowego. 38. Scharakteryzuj hotele niezależne. Jakie są ich wady i zalety? 39. Wymień cechy charakterystyczne hoteli zintegrowanych. 40. Opisz grupy markowe. 41. Scharakteryzuj system hotelowy. 42. Scharakteryzuj łańcuchy hotelowe. Co to jest typ hotelu? 43. Scharakteryzuj sieć hoteli. 44. Jakie formy mogą przyjmować powiązane koncentracyjne i kooperacyjne? 45. Opisz okresy przełomowe w ekspansji zagranicznych przedsiębiorstw hotelowych w Polsce. 46. Scharakteryzuj Orbis. 47. Scharakteryzuj Gromadę. 48. Opisz Carlson Hospitality Worldwide. 49. Opisz Best Western International. 50. Opisz Holiday Inn Worldwide.
Przedmiot:
Hotelarstwo
Kierunek:
Administracja
Rodzaj materialu:
Notatki
Wykładowca:
Piotr Oleśniewicz
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz